Veelgestelde vragen

Bijna alle zorgverzekeraars hebben chiropractie in hun (aanvullende) pakket opgenomen. De hoogte van de vergoedingen loopt echter sterk uiteen. Informeer bij uw zorgverzekeraar naar de voorwaarden.

Klik hier voor een overzicht van de vergoedingen

Iedere patient is vrij om zelfstandig een afspraak te maken met een chiropractor, dus zonder verwijzing door de huisarts. Wanneer u ons toestaat rapporteren we onze bevindingen aan uw huisarts.

Het woord “chiropractie” komt uit het Grieks en betekent “uitgevoerd met de hand”.

D.C. staat voor Doctor of Chiropractic. Dit is de professionele titel die de chiropractor krijgt na zijn afstuderen. In Amerika is de chiropractor arts.
D.A.C.N.B., betekent Diplomate American Chiropractic Neurology Board. De chiropractor is dan gespecialiseerd in de chiropractische neurology. Dhr Wagers heeft deze graad in 1999 gehaald.

Deze titel is erkend door de NCCA (National Commission for Certifying Agencies, onderdeel van de Amerikaanse overheid). Deze titel heeft in de VS dezelfde bescherming als die van medisch neuroloog.

Een neurologische chiropractor zal andere behandelingsmodaliteiten toepassen dan de medische neuroloog. Door het geven van afferente stimulatie (bv specifiek gedoseerde correcties op de wervelkolom, licht- en geluidsstimulatie, TENS, reuk, oog- en balansoefeningen, etc.) kunnen zij stoornissen opheffen zodat het zenuwstelsel zo optimaal kan functioneren. Neurologische chiropractoren zien patiënten met een wijd spectrum aan klachten zoals nek en rugpijn maar ook vertigo, BPPD, whiplash, dystonia, post herseninfarct, radiculopathie, migraine, hoofdpijn en zenuwcompressie syndroom.

De Nederlandse overheid meent dat er eerst een opleiding chiropractie in Nederland moet komen voordat chiropractie erkend en beschermd kan worden. Hier wordt hard aan gewerkt door de N.C.A. (Nederlandse Chiropractoren Associatie).

Bij het drukken op gewrichten is er soms een knakje te horen. Dat wordt veroorzaakt doordat er een beetje lucht vrijkomt dat in de gewrichtsvloeistof zat opgesloten. Het kan geen kwaad.

Ja, vanaf de eerste tot en met de laatste dag van de zwangerschap. Uw chiropractor gebruikt verschillende technieken en kan ook de behandeltafel op uw lichaam instellen.

Bij het slapen op uw buik liggen nek en rug in een gedraaide houding. Als gevolg hiervan worden kleine gewrichten in de wervelkolom zwaar belast en kunnen geïrriteerd raken. Het beste is om uw zij of rug te slapen.

Absoluut! Want de erkende NCA-chiropractor heeft een 6-8 jarige opleiding op universitair niveau genoten en beschikt over alle benodigde medische kennis en vaardigheden. Een chiropractor heeft de beschikking over een heel scala van technieken van hele lichte voor baby’s en ouderen tot stevigere voor gezonde twintigers en dertigers.

Fysiotherapie is een HBO-opleiding met veel nadruk op het behandelen van de spieren. Chiropractie is een universitaire opleiding met de nadruk op het behandelen van het zenuwstelsel, vaak via het wervelkolom, met als uiteindelijk doel een optimale gezondheid.

Na het volgen van de opleiding chiropractie (6 jaar universiteit) kan de chiropractor zich verder specialiseren in verschillende richtingen, zoals radiologie, orthopedie, pediatrie en neurologie. De neurologisch chiropractor (met nog 3 à 4 jaar postdoctorale studie erbij) beschikt over een functionele neurologische kennis die hem/haar beter in staat stelt zijn patiënten te behandelen.

Een manueel therapeut is een (fysio)therapeut die een part-time vervolg opleiding heeft gevolgd in manipulatieve of mobiliserende technieken.

Chiropractie is een (minimaal) vijf-jarige full-time academische studie. De chiropractor is opgeleid als eerstelijns arts en heeft dus geen verwijsbrief nodig. Dus het opleidingsniveau is verschillend, en ook het karakter van de opleidingen ligt uiteen. Bij de studie chiropractie zit een soort stage jaar inbegrepen: het laatste jaar wordt er onder strenge begeleiding behandeld in de kliniek die bij de opleiding is aangesloten. Vervolgens wordt er in Nederland na de studie nog een jaar onder begeleiding gewerkt. Dus er wordt veel tijd aan het academische besteed, maar ook veel tijd aan de uiteindelijke praktijkvoering.

Het is moeilijk om de overeenkomsten en verschillen met chiropractie te vergelijken.