Chiropractie behandelingen

Intake met de chiropractor

Uw eerste bezoek aan de chiropractor bestaat uit een uitgebreid vraaggesprek waarin u kunt vertellen wat de reden is voor uw bezoek. De chiropractor zal u vragen stellen over de klachten die u heeft en ook over uw algehele gezondheid. Deze vragen zijn belangrijk om een goed beeld te krijgen van uw gezondheid.

Na dit vraaggesprek, zal de chiropractor een lichamelijk onderzoek doen. Dit onderzoek bestaat uit neurologische, orthopedische en specifiek chiropractische testen. Na het onderzoek zal de chiropractor de bevindingen met u bespreken en u een behandelplan voorstellen.

Behandeling en technieken

Er zijn verschillende technieken die de chiropractor kan gebruiken. Vooraf is moeilijk te zeggen welke dat precies zal zijn. De behandeling is maatwerk en kan voor iedereen anders zijn. De techniek die hij toepast is afhankelijk van uw klachten, lichaam en wat prettig is voor u.

Een veelgebruikte techniek is een manipulatie. Dit is een snelle, gecontroleerde rekbeweging op het gewricht en zal de bewegelijkheid herstellen. Bij het drukken op gewrichten is er soms een knakje te horen. Dat wordt veroorzaakt doordat er een beetje lucht vrijkomt dat in de gewrichtsvloeistof zat opgesloten. Het kan geen kwaad. Het zijn niet uw botten die kraken.

Behandelplan

Voor uw herstel is het belangrijk om u aan het afsprakenschema te houden dat we voor u opgesteld hebben. Nauwkeurig in de tijd vastgestelde chiropractische correcties zijn van essentieel belang voor uw herstel.
De chiropractor geeft u adviezen voor thuis om uw klachten te verminderen. Het trouw opvolgen hiervan zal uw herstel sneller bevorderen. Dit kunnen bijvoorbeeld oefeningen of rustperiodes zijn.
Een chiropractisch behandelplan is te verdelen in 3 verschillende fasen. De lengte van de fasen is afhankelijk van de duur en ernst van de klachten en kan per persoon verschillend zijn.

Fase 1: de correctieve fase

Hierin staan pijnvermindering en functionele verbetering centraal.
In een aantal behandelingen probeert de chiropractor uw symptomen onder controle te krijgen. Bewegen in deze fase mag, maar zwaar en intensief sporten raden we nog af.
Fase 2: de stabiliserende fase

In deze fase stimuleren we functie van de wervelkolom, de spieren en de plasticiteit (aanpassingsvermogen) van het zenuwstelsel door middel van behandelingen en als het nodig is oefeningen.

Beschadigd weefsel zoals spieren, banden, kapsels en in het ergste geval zenuwweefsel, heeft langere tijd nodig om te herstellen.

Sporten en/of andere belastende bezigheden kunnen in overleg met uw chiropractor weer opgebouwd worden.

Maar we informeren u ook over uw rug en uw (on)mogelijkheden. Kortom, in deze fase kunt u lange termijn verbetering centraal stellen.

Fase 3: onderhoud en preventie fase

Op controle gaan bij de tandarts vinden we heel normaal. Maar een check-up bij een chiropractor is net zo belangrijk. Het voorkomen van klachten is beter dan ze te genezen.

Pijnklachten zijn niet altijd een goede graadmeter, omdat deze vaak pas ontstaan na een gevorderd stadium van het niet goed functioneren van gewrichten.

Door preventief de wervelkolom of andere gewrichten te controleren en optimaal functionerend houden, kan dan meestal terugval van klachten voorkomen. Daarnaast is een optimaal functionerend zenuwstelsel een goede basis voor uw gezondheid.